Diabetolgicka ordinace
  1. Důležité dokumenty:
  2.  
  3. Cestovní potvrzení
  4.  |
  5. Jídelníček - diabetická dieta
  6.  |
  7. Vlastní jídelníček (pro pacienty)

Problémy s obezitou

Kdy vlastně mluvíme o nadváze a obezitě?

Nadváha a obezita jsou charakterizovány nadměrným uklánáním tuku v těle. U obézních mužů přesahuje tuk 25%, u žen 30% (u starších 35%) tělesné váhy. Obezita vzniká jako následek energické nerovnováhy, tedy nepoměru mezi příjmem a výdejem energie. Nadváha a obezita jsou významným celosvětovým zdravotním problémem. Pro stupně nadváhy a obezity se používají různá hlediska. V praxi nejužívanější variantou je výpočet BMI.


Co je vlastně BMI?

K hodnocení hmotnosti se dnes nejvíce používá BMI (Body Mass Index) tzn. index tělesné hmotnosti. BMI neni vhodné aplikovat u dětí, těhotných nebo u příliš svalnatých lidí, jelikož jejich výsledky mohou být zkreslené.


BMI = hmotnost (kg) / výška*výška (m2)



Důležité je také posouzení rozložení tělesného tuku, vyjádřené indexem pas-boky (W/H, waist-hip ratio). Tzn. mužský typ obezity (jablíčkový typ), který se může vyskytovat i u žen, znamená větší ukládání tuku na břiše. je-li index pas-boky vyšší jak 1, existuje větší riziko srdečně-cévních nemocí.

Ženský typ obezity (hruškový typ) se vyznačuje ukládáním tuku v dolní polovině těla (na stehnech), index pas-boky je nižší než 1 a riziko srdečně-cévních nemocí je menší.

typy obezity
Tabulka rizik srdečně-cévních nemocí
Obvod pasu Zvýšené riziko Vysoké riziko
ženy větší než 80cm větší než 88cm
muži větší než 94cm větší než 102cm
© 2005-2010 Jiří Šebek